Tre ensamkommande barn sitter i ett rum. Foto:  Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT

Många ensamkommande barn måste flytta när de blir vuxna

2:01 min

Regeringen bestämde i juni att kommuner ska få pengar så att ensamkommande barn kan stanna även när de blir vuxna. Ändå flyttar fortfarande många som blir 18 år till en annan kommun.

När man fyller 18 år blir man vuxen enligt svensk lag.

Kommunerna har ansvar för bostad och skola för barn som har sökt uppehållstillstånd i Sverige. Migrationsverket har ansvar för vuxna.

Det betyder att många asylsökande personer som blir vuxna inte längre får en bostad i den kommun som de bor i. Istället blir de erbjudna att flytta till en annan kommun.

För många betyder det att de måste lämna sin skola och sina vänner. När de flyttar måste de själva ordna en plats i skolan.  

Regeringen bestämde i juni att kommunerna ska få extra pengar för att låta ensamkommande barn stanna även när de fyller 18 år. Men det är få kommuner som gör så.

Organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, säger att det beror på att pengarna från regeringen inte räcker.

Några personer väljer att stanna kvar, trots att de inte har någonstans att bo.

En person som inte vill säga sitt namn berättar att han inte har ett hem. Innan han fyllde 18 år hade han en bostad i Malmö. När han blev vuxen erbjöds han att flytta till Jönköping.

– Där har jag ingenting. Inga kompisar, ingen skola. Skolan är mycket viktig för mig, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".