Johan Gustafsson. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Johan Gustafsson berättar om när han var kidnappad i Mali

Johan Gustafsson berättar om när han var kidnappad i Mali
1:50 min

Johan Gustafsson från Sverige blev kidnappad i Mali 2011. Han släpptes i juni i år. Nu berättar han om tiden i fångenskap.

För ungefär fem år sedan reste Johan Gustafsson på motorcykel i västafrika. När han var på en restaurang i Mali kom det flera personer med vapen. Det var personer från terrorgruppen al-Qaida.

Terrorgruppen tog med sig Johan Gustafsson och två andra personer ut i öknen. De sa att han inte skulle få åka hem om de inte fick 50 miljoner kronor. Det kallas kidnappning.

Johan Gustafsson satt fången i mer än fem år. Han släpptes fri i juni.

I dag berättade han för journalister om sin tid i Mali. Johan Gustafsson sa att den första tiden var svårast. Terrorgruppen behandlade honom dåligt och han trodde att han skulle bli dödad.

–    Vi fick vad vi behövde, vatten, mat, några filtar. Men sen behandlades vi iskallt. Vi fick vara för oss själva på ett litet litet område. De gömde oss helt enkelt, säger Johan Gustafsson.

Johan Gustafsson sa att han mår bra nu. Och att han ser fram emot att leva ett vanligt liv igen.

– Jag mottagits med enorm värme och omsorg. Och nu ser jag fram emot att återgå till vardagen, säger Johan Gustafsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".