Det behövs fler skolor och lärare i Sverige

1:43 min

Det kommer att behövas fler skolor och lärare i Sverige. Det beror bland annat på att det kommer att bli fler elever de kommande åren.

Forskare tror att Sveriges befolkning kan öka med en miljon människor på nio år. Och många av dem kommer att vara barn. Därför måste många kommuner bygga fler skolor.

Men flera kommuner säger att de inte har tillräckligt med pengar för att bygga så många skolor som behövs. De säger också att det är svårt att hitta platser där man kan bygga.

Gustav Fridolin är Sveriges utbildningsminister. Han säger att regeringen kommer att ge kommunerna 1,5 miljarder kronor till att bygga fler skolor. Men flera kommuner säger att det behövs ännu mer pengar.

Det finns också för få lärare. Och det kommer att bli färre lärare de kommande åren. Det är för att många lärare är gamla och kommer att gå i pension.

En myndighet som har ansvar för Universiteten i Sverige säger att det behövs fler personer som utbildar sig till lärare.

De säger att 21 000 personer behöver börja studera till lärare varje år om det ska bli tillräckligt många lärare. I dag är det bara 13 000 personer per år.