Till höger: Daniel Bäckström (Centerpartiet) , försvarsminister Peter Hultqvist (Socialdemokraterna), Anders Schröder (Miljöpartiet) och Hans Wallmark (Moderaterna)
Till höger: Daniel Bäckström (Centerpartiet) , försvarsminister Peter Hultqvist (Socialdemokraterna), Anders Schröder (Miljöpartiet) och Hans Wallmark (Moderaterna) Foto: Henrik Montgomery/TT

Försvarsmakten får mer pengar i tre år

2:11 min

Sveriges försvarsmakt ska få extra pengar. Försvarsmakten får 2,7 miljarder kronor extra i tre år. Det blir 8,1 miljarder kronor totalt.

Regeringens partier har kommit överens med partierna Moderaterna och Centerpartiet om detta.

Försvarsmaktens chef har tidigare sagt att de behöver mer pengar för att kunna försvara Sverige bra. Nästan alla partier i riksdagen vill också ge mer pengar till försvaret, men de har inte varit överens om hur mycket.

Men nu har alltså regeringens partier Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och partierna Moderaterna och Centerpartiet kommit överens.

Regeringens försvarsminister Peter Hultqvist säger att pengarna behövs för att Sveriges militär ska bli starkare, nu när säkerheten i omvärlden är sämre.

– Därför att vi måste öka den militära förmågan, kopplat till ett försämrat säkerhetsläge över tid, säger Peter Hultqvist.

Försvarsmakten ska bland annat använda pengarna till mer övningar, mer personal och mer utbildning. Pengar ska också gå till mer material, som lastbilar och ammunition.

Tidigare har partiet Kristdemokraterna också varit med och samarbetat om försvaret. Men i måndags sa de att de inte vill vara med i samarbetet längre. Partiet ville att försvaret skulle få mer pengar än de andra partierna tyckte.

Partierna Liberalerna och Sverigedemokraterna vill också att försvaret ska få ännu mer pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".