Statsminister Stefan Löfven (S) pratar med journalister efter en pressträff på Rosenbad med anledning av Transportstyrelsens IT-affär.
Statsminister Stefan Löfven på en pressträff om skandalen på Transportstyrelsen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Nu börjar undersökningen om skandalen på Transportstyrelsen

3:05 min

Idag börjar undersökningen om vad som egentligen hände i skandalen med Transportstyrelsen.

Myndigheten Transportstyrelsen kan ha läckt hemlig information till personer i andra länder. Flera ministrar fick veta att det hade hänt, men de väntade länge innan det sa det till statsministern. Det här har blivit en stor politisk skandal i Sverige under sommaren.

För två år sedan bestämde myndigheten Transportstyrelsen att ett utländskt företag skulle jobba med myndighetens datorer och register. Men myndigheten kontrollerade inte personerna som skulle jobba med detta.

Det var fel, eftersom det finns mycket känslig och hemlig information i Transportstyrelsens register. Bland annat information om hemliga identiteter, om brottsmisstankar mot personer, och information om militärens fordon.

Det finns en risk att hemlig information har spridits på grund av detta. Om informationen hamnar hos fel personer kan det vara en risk för Sveriges säkerhet.

Flera ministrar fick veta vad som hade hänt, men det tog lång tid innan de berättade det för statsministern. Och de berättade inget för de andra partierna i riksdagen. När detta blev känt så blev det en stor skandal.

Två ministar har slutat. Flera partier i riksdagen vill att försvarsministern Peter Hultqvist också ska sluta.

Idag börjar politikerna i konstitutionsutskottet, KU, en undersökning. KU är en grupp i riksdagen som kontrollerar regeringens arbete. De ska undersöka hur regeringen hanterade det som hände, och om ministrarna har gjort något olagligt eller fel. Undersökningen kommer att ta lång tid. Den kommer vara klar första nästa år.

Riksdagens grupp som arbetar med försvarsfrågor börjar också en undersökning idag. De ska ställa frågor till försvarsministern och undersöka vilka konsekvenser skandalen har fått för försvaret.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".