Tunnbröd med potatis, lök och surströmming. Och en öppen burk med suströmming i.
Surströmming är en maträtt som svenskar både hatar och älskar. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Nu är det många som äter surströmming

2:24 min

Surströmming är en speciell svensk maträtt. Det är fisk som är saltad och sedan jäst. Idag är det premiär för årets surströmming. Det betyder att strömmingen som fiskades under våren nu har jäst färdigt och kan ätas.

Surströmming har väldigt stark doft och smak. Många som inte har smakat tidigare tycker att det luktar och smakar illa. Men det finns också väldigt många som älskar att äta surströmming. Det är allra mest populärt i norra Sverige.

Det finns till och med organisationer som arbetar med bevara traditionen att äta surströmming i Sverige.

Lars Herre är medlem i organisationen Surströmmingssällskapet i Hedemora i Dalarna. Han älskar surströmming, och njuter av smaken.

– För mig är det bara en njutning. Det vattnas ju i munnen, varenda gång man vet om att man ska till en sån här träff som vi har, säger Lars Herre.

Surströmmingen är konserverad genom att den har jäst. Den uppfanns för flera hundra år sedan, eftersom man ville bevara all fisk som man fiskade på våren. Då kunde man ju äta den resten av året också.

Man äter ofta surströmming i små bitar, tillsammans med potatis, rödlök, gräddfil och tunt hårt bröd.

Lars Herre var med i radion på kanalen P4 Dalarna, och bjöd reportern Rebecca Jansson på surströmming. Det var första gången Rebecca Jansson smakade på fisken, och det smakade bättre än hon trodde att det skulle göra. Men det var väldigt salt, berättar hon.

– Det var ju inte alls så tokigt! Det kändes verkligen, den här saltsmaken, säger Rebecca Jansson.

– Du har ju bröd, och du har blandat allting med gräddfil, potatis, lök och allting ihop. Och jag tror att det kanske är ett bra sätt att börja, när man ska introduceras på det här, säger Lars Herre.

– Det var väldigt salt!, säger Rebecca Jansson.

Här kan du höra mer, på P4 Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".