Polisbilar vid Attentatsplatsen i Centrala Barcelona
1 av 2
Polisbilar vid platsen där attacken hände i centrala Barcelona. Foto: PAU BARRENA. /TT
Mörkhårig ung kvinna står vid en folkrik gata i Barcelona med patrullerande poliser
2 av 2
Camilla Jara i Barcelona dagen efter terrorattacken på Las Ramblas. Foto: PRIVAT

Många människor dog och skadades i terrorattacken i Barcelona

2:51 min

Minst 13 personer blev dödade i en terrorattack i Barcelona i Spanien igår. Fler än hundra personer skadades.

Barcelona är en väldigt populär stad bland svenskar. Ungefär 8000 svenskar bor i Barcelona, och flera tusen åker dit på semester varje år.

Terrorattacken hände på Barcelonas mest kända gata Las Ramblas, där det alltid är mycket folk. En bil körde i hög fart på gatan och körde på väldigt många människor. 13 personer dog och många blev skadade. Många av dem var turister, från flera olika länder. Men det verkar inte som att någon av dem var svensk.

Camilla Jara arbetar på Sveriges Radios kanal P4 Jämtland, men hon är på semester i Barcelona just nu. Hon och hennes vänner var på väg att korsa den stora gatan Las Ramblas när attacken hände.

Hon berättar att en man sa åt dem att backa när de skulle korsa gatan. De gick in på en liten bakgata, när de såg människor som sprang i panik.

– Och en man sa åt oss, precis innan vi skulle korsa den stora gatan, att backa. Och han hade sån panik i rösten så vi tänkte att ja, då gör vi det. Då gick vi in på en liten bakgata. Och plötsligt så bara bröt panik ut överallt, och människor sprang åt alla håll, säger Camilla Jara.

Camilla Jara berättar att de sprang in i en butik, där de satt kvar i två, tre timmar. De vågade inte gå ut, eftersom de inte visste om det fortfarande var farligt.

– Och då lyckades vi springa in i en butik, där vi satt inlåsta i ungefär två-tre timmar. Man visste ju inte så mycket. Det var väldigt väldigt otäckt faktiskt, säger Camilla Jara.

Senare på natten körde en bil in bland människor i staden Cambrils, som ligger söder om Barcelona. Polisen sköt ihjäl männen i bilen. De tror att männen försökte göra en terrorattack. En kvinna blev skadad, och hon dog senare.

Terrorgruppen Islamiska staten, IS, säger att det var de som gjorde attacken i Barcelona. Men polisen är inte säker på att det stämmer.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".