Ronnie Peterson i sin bil, 1974.
1 av 3
Ronnie Peterson Foto: Olle Lindeborg / TT /
Formel 1-föraren Ronnie Peterson kraschar på Monzabanan. Ronnie dog i den ödesdigra kraschen.
2 av 3
Formel 1-föraren Ronnie Peterson kraschade på Monzabanan i Italien 1978. Han dog av skadorna. Foto: TT
Ronnie Peterson i filmen Superswede: En film om Ronnie Peterson. Foto: NonStop Entertainment.
3 av 3
Ronnie Peterson i filmen Superswede: En film om Ronnie Peterson. Foto: NonStop Entertainment.

En film om svensken som var en av världens bästa racerbilsförare

2:27 min

En film om en känd svensk idrottsman hade premiär i onsdags. Filmen heter "Superswede" och handlar om Ronnie Peterson, som var en av världens bästa i motorsporten Formel 1 på 1970-talet. Han dog i en våldsam krasch som många svenskar såg live på tv.

Ronnie Peterson blev känd för hela det svenska folket på 1970-talet, när han snabbt blev en av världens bästa förare i Formel 1. Men Ronnie Petersons karriär tog slut redan 1978. Han omkom i en våldsam krasch under en tävling i Italien.

Nu har regissören Henrik Jansson-Schweizer gjort en dokumentärfilm om Ronnie Peterson, som heter "Superswede". Den visas just nu på biografer i Sverige. (Så här låter det i filmen, när man får se bilderna av den våldsamma kraschen).

Fredrik af Petersens är journalist och expert på motorsport. Han berättar att Ronnie Peterson fortfarande är känd som en av världens bästa racerbilsförare genom tiderna. Och alla unga racerbilsförare vet vem han var, för att han hade en så speciell stil när han körde.

– Som racerförare är han alltid med på de listor som olika journalister eller tidningar gör. Han är alltid med på topp 10. Och än idag när man sitter i pressrummet och pratar med unga killar som kanske bara har varit i Formel 1 ett par år, alla vet vem Ronnie är. Mycket tack vare hans körstil, säger Fredrik af Petersens.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".