En man och en kvinna med pixlade ansikten.
Kvinnan och hennes före detta pojkvän. De döms för mordet på kvinnans pappa och mordförsök på hennes mamma. Foto: TT Montage: Sveriges radio.

En kvinna får livstids fängelse för mord på sin pappa

2:08 min

En kvinna och hennes före detta pojkvän döms för mord på kvinnans pappa och mordförsök på kvinnans mamma. Kvinnan döms också för att ha sagt åt en annan person att döda hennes man.

Kvinnan är 42 år gammal. Hon får straffet livstids fängelse. Hennes före detta pojkvän är ungefär 20 år gammal. Han får straffet 14 års fängelse och att sedan bli utvisad från Sverige.

Kvinnans föräldrar blev knivhuggna i sin sommarstuga utanför Arboga förra sommaren. Pappan dog och mamman blev svårt skadad.

Den 20-årige mannen har erkänt att han dödade pappan och försökte döda mamman, med kniv. Han säger att det var kvinnan, alltså parets dotter, som sa att han skulle göra det, och att hon gav honom kniven och var med när han gjorde det.

Ett år tidigare dog kvinnans man. Polisen trodde först att det var en olycka. Men några dagar efteråt försökte kvinnan få ut pengar på en försäkring. Försäkringsbolaget blev misstänksamt, och polisen började undersöka mannens död igen. Domstolen säger att kvinnan har sagt åt någon annan att mörda mannen. Därför döms hon för det brottet också.

Kvinnan har sagt att hon är oskyldig. Men domstolen tror inte på henne.

Både kvinnan och den unge mannen kan överklaga sina domar. Det betyder att det kan bli en till rättegång, och att domen kan förändras.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".