Demonstrationståg för bättre villkor inom förlossningsvården i Sverige.
I Stockholm demonstrerade ungefär 2000 personer. Det var också demonstrationer i 15 andra städer. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Demonstrationer för bättre vård när kvinnor föder barn

1:34 min

Flera tusen personer demonstrerade i flera svenska städer på söndagen. De demonstrerade för att det ska bli bättre vård när kvinnor föder barn.

Det har varit problem i flera år. Det finns för få platser på sjukhusen för kvinnor som ska föda barn. Det gör att många kvinnor måste åka till andra städer för att föda. Och många barnmorskor som arbetar med förlossningar är så stressade att de säger att de inte kan göra ett bra jobb.

Människor demonstrerade i 16 olika städer. I Stockholm var det ungefär 2000 personer som demonstrerade. Det var både föräldrar och barnmorskor som arbetar med förlossningar som var med.

Sara Peres Öberg är barnmorska på Södersjukhuset i Stockholm. Hon säger att det inte går längre, folk som jobbar orkar inte. Och det kan vara farligt för kvinnor att vara tvungna att åka så långt när de ska föda.

– Det går inte längre, helt enkelt. Folk orkar inte, som jobbar, längre. Man har liksom gjort sitt yttersta, och nu känner man att det till och med börjar bli farligt. Man kan inte skicka födande kvinnor hur långt som helst. Man kan inte skicka en kvinna med värkar 10 mil, säger Sara Peres Öberg.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".