Anna Kinberg Batra
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Susanna Persson Öste/TT

Flera politiker i Moderaterna kräver att partiledaren slutar

2:12 min

Det har gått dåligt för partiet Moderaterna den senaste tiden. Nu kräver ännu fler politiker i Moderaterna att partiledaren Anna Kinberg Batra ska sluta. Men hon säger att hon inte tänker sluta.

Moderaterna är det största partiet i gruppen Alliansen, som vill ta över regeringen och styra Sverige. Moderaterna var länge det näst största partiet i Sverige, men det är färre som vill rösta på dem nu än tidigare. Många undersökningar har visat att stödet från väljarna har sjunkit hela året.

Partiledaren Anna Kinberg Batra har fått mycket kritik för detta. Innan sommaren var det flera politiker i Moderaterna som krävde att partiledaren skulle sluta. Och nu är det ännu fler som säger detta.

Politiker som är ledare för Moderaterna i flera olika kommuner kräver att Anna Kinberg Batra ska bytas ut mot en ny partiledare. De tycker inte att hon är tydlig och bra på att förklara partiets politik.

Men partiledaren Anna Kinberg Batra säger att hon inte ska sluta. Hon säger att de flesta i Moderaterna ändå har förtroende för henne. Men partiet måste bli bättre på att förklara varför deras politik är bra.

De måste sluta bråka med varandra och visa det svenska folket varför de ska tro på Moderaternas politik, säger hon.

– Vi förtjänar bättre förtroende för vår politik. Och nu har vi jobbat i flera år med att förbättra den. Då är nästa steg att sluta bråka med varandra och istället visa svenska folket varför vi förtjänar bättre förtroende framåt, säger Anna Kinberg Batra.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".