Anna Kinberg Batra slutar som partiledare.
Anna Kinberg Batra slutar som partiledare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Anna Kinberg Batra slutar som Moderaternas partiledare

2:50 min

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra slutar på sitt jobb. Det sade hon till media på en pressträff idag.

Det har inte gått så bra för partiet Moderaterna den senaste tiden. Många som röstade på Moderaterna i det senaste valet 2014, skulle inte rösta på partiet om det var val idag. Det visar flera undersökningar av opinionen. Och många Moderater tycker att det är partiledarens fel att det går dåligt. De tycker att hon inte är så bra på att berätta om partiets politik.

De senaste dagarna har fler och fler Moderater sagt att de vill ha en ny partiledare. Partiets olika lokala förbund gick ut och sa vad de tyckte. Igår kväll hade över hälften av förbunden sagt att de ville ha en ny partiledare.

Därför bestämde sig Anna Kinberg Batra för att sluta som partiledare. Det sade hon till journalisterna på en pressträff idag. Hon säger att hon inte kan leda partiet framåt om inte medlemmarna i partiet tror på henne.

– För att lösa uppgiften jag valdes för, nämligen att leda oss hela vägen till en ny regering efter valet, måste förutsättningarna finnas. Det är min bedömning att de inte gör längre. Jag har därför meddelat valberedningens ordförande att jag vill lämna uppdraget som partiledare. Det säger partiledaren Anna Kinberg Batra till media.

Det är bara ett år kvar till nästa val. Det är på hösten 2018. Därför är många moderater oroliga nu, att det blir svårt att byta partiledare. De vill att den nya partiledaren ska kunna locka många nya människor att rösta på partiet. Och det kan bli svårt för en ny person som väljarna inte känner igen.

Anna Kinberg Batra är den första kvinnan som har varit partiledare för Moderaterna. Hon blev partiledare efter att Moderaterna förlorade valet 2014. Hon har varit partiledare i två och ett halvt år.

Moderaterna kommer att välja en ny partiledare på ett stort möte, eller stämma, i oktober.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".