Droger som polisen har hittat i Stockholm.
Droger som polisen har hittat i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

Barn hjälper kriminella att gömma droger

1:49 min

Barn i Eskilstuna hjälper kriminella personer. Till exempel så gömmer de narkotika åt äldre kriminella så att polisen inte ska upptäcka drogerna.

Thomas Bergqvist jobbar som polis i Eskilstuna. Han säger att det handlar om barn mellan 11- 13 år.

– Vi ser exempel på 11-13-åringar som springer ärenden åt mer etablerade kriminella som är mycket väl medvetna om att de här unga människorna inte har uppnått 15 år, det vill säga straffbarhetsåldern, säger Thomas Bergqvist kommunpolis i Eskilstuna.

Barnen som jobbar hos de kriminella är själva inte med i något nätverk, berättar han. Istället utnyttjas de att sälja, köpa och gömma narkotika åt kriminella gäng. Det bekräftas av socialtjänsten i Eskilstuna kommun.

Ibland kan barnen få fina saker av de kriminella för att gömma droger bland annat.

Christer Åkerlund som jobbar på socialtjänsten i Eskilstuna säger att barnen söker bekräftelse från de kriminella. Därför måste man satsa mer på barnen.

– Vi behöver satsa mycket mer på att barnen ska bli sedda för andra saker än kriminalitet och brottslighet. De måste ju bli sedda för att de lyckas i skolan, för att de har en bra fritid och att de helt enkelt lyckas i livet, säger Christer Åkerlund, teamledare på socialtjänsten i Eskilstuna.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".