Ett andrahandskontrakt och ett par nycklar.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Många får betala för mycket i hyra

Många får betala för mycket när de hyr i andrahand
1:30 min

Många personer hyr sin bostad i andrahand. Det betyder att man hyr en annan persons lägenhet under en kortare tid. Men många som hyr i andrahand får betala mycket mer i hyra än den som har förstahandskontraktet. Och det kan vara olagligt.

Det finns regler om hur mycket hyra man får ta ut om man hyr ut sin lägenhet till en annan person. Man får lägga till kostnaden för sånt som el och internet. Man får också lägga till ungefär 15 procent på hyran om lägenheten är möblerad.

Journalister på Sveriges Radio har undersökt hyrorna på lägenheter som hyrs ut i andra hand i Stockholm. Och de har hittat många annonser där lägenheten hyrs ut med dubbelt så hög hyra som den egentligen har.

Det är alltså många som verkar bryta mot reglerna när de hyr ut sin lägenhet i andrahand.

Om man upptäcker att man får betala för mycket i hyra kan man anmäla det till Hyresnämnden. Om Hyresnämnden tycker att man har rätt så kan man få tillbaka pengar.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".