Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och statsminister Stefan Löfven besöker Näringslivscentrum i Katrineholm.
Civilminister Ardalan Shekarabi och statsminister Stefan Löfven presenterade nyheten i Katrineholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Myndigheter flyttar från Stockholm till andra städer

1:43 min

Regeringen flyttar flera myndigheter från Stockholm till andra städer.

De flesta av Sveriges myndigheter ligger i Stockholm idag. Men regeringen vill att statens verksamheter inte bara ska ligga i huvudstaden. Därför har de bestämt att sju myndigheter ska flytta helt eller delvis från Stockholm, till andra delar av landet. Det är totalt ungefär 550 jobb som ska flyttas.

Statsminister Stefan Löfven säger att allt inte ska vara centraliserat i Stockholm. Nu ska vi tänka på hela Sverige, säger han.

– Nu är det helt enkelt slut på centraliseringstrenden, till Stockholm. Utan nu tillämpar vi istället ett "hela Sverige-perspektiv", säger Stefan Löfven.

Myndigheten som har hand om polarforskning ska flytta till Luleå i norra Sverige. En del av Strålsäkerhetsmyndigheten ska flytta till Katrineholm. Andra städer som nu får en myndighet är Östersund, Växjö, Göteborg, Visby och Gävle.

En del av de som arbetar på myndigheterna idag, kommer att flytta med. Men det här kan också ge nya jobb i städerna.

Regeringen funderar på att flytta ännu fler myndigheter från Stockholm, i framtiden.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".