Mikael Odenberg och Carl Bildt
Mikael Odenberg och Carl Bildt är två personer som kanske blir kandidater till att bli partiledare för Moderaterna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vem ska bli ny partiledare för Moderaterna?

2:58 min

Partiet Moderaterna ska välja en ny partiledare på ett möte den 1 oktober. Men det är inte klart vilka kandidaterna är.

I fredags berättade partiledaren Anna Kinberg Batra att hon slutar. Men hon är kvar tills partiet har valt en ny ledare.

En grupp i Moderaterna ska bestämma vilka kandidater som medlemmarna kan rösta på vid mötet i oktober. Partiets lokala förbund kan säga till gruppen vem de vill ha som kandidat. De kan göra detta fram till den 12 september.

Det är hittills bara en person som har sagt att han vill bli ny ledare för Moderaterna. Det är Mikael Odenberg. Han har tidigare varit försvarsminister när Moderaterna ledde regeringen. Men han lämnade regeringen när han tyckte att militären fick för lite pengar. Han har inte arbetat som politiker för Moderaterna de senaste åren.

De flesta tror att valet kommer att stå mellan de två politikerna Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson. De är populära i partiet och är med i partiets styrelse. Men ingen av dem har ännu sagt om de vill bli partiledare eller inte.

Nu har också många börjat prata om Carl Bildt, som var partiledare för Moderaterna mellan år 1986 och 1999. Han har varit både statsminister och utrikesminister.

Carl Bildt är väldigt känd, men han har inte arbetat som politiker de senaste åren. Men flera politiker i Moderaterna säger nu att de vill att han ska bli partiledare igen.

Carl Bildt vill inte säga om han vill bli partiledare eller inte. Han blev intervjuad av norska NRK om detta. Carl Bildt säger att före detta partiledare inte ska kommentera det som händer i partiet.

– Det har jag för stunden inga kommentarer till. Jag har, jag har varit partiledare för Moderaterna i 13 år. Och som princip har man, när man avgår, så kommenterar man inte frågor vad gäller det egna partiet, säger Carl Bildt.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".