Du gamla du fria av Mattias Norberg
Konstverket "Du gamla du fria" av konstnären Mattias Norström. Foto: Tali da Silva/SR

Ett konstverk som väcker många känslor

1:32 min

Ett nytt konstverk på Sergels Torg i Stockholm väcker mycket reaktioner. Det är en böjd flaggstång där den svenska flaggan hänger ner mot marken.

Konstverket har stått i en park i Göteborg tidigare. Men nu står det på ett stort torg i centrala Stockholm.

Människor som går förbi konstverket reagerar på olika sätt. Birgitta tycker att konstverket är ett hån mot Sverige, och att det är fruktansvärt. Hon tycker inte att det är ett konstverk.

– Det är fruktansvärt. Jag tycker att det är ett hån mot hela Sverige. Det där är inte konst, det är en flaggstång med svenska flaggan på, säger Birgitta.

Men Nima tycker att den böjda flaggstången är intressant och konstig samtidigt. Men eftersom det är konst så är det okej, säger han.

– Det är väldigt intressant. Samtidigt lite konstigt också. Men det är konst, så okej, säger Nima.

Konstnären Mattias Norström säger att det är ett politiskt konstverk med humor. Han kan förstå att en del människor blir upprörda. Men han säger att konstverket också handlar om hopp, eftersom flaggstången vill resa sig igen.

Det är Kulturnytt som har pratat med Birgitta och Nima.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".