Sveriges utrikesminister Margot Wallström. Till höger: Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.
Till vänster: Sveriges utrikesminister Margot Wallström. Till höger: Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: TT/ STR

Sverige fördömer Nordkoreas test av kärnvapen

2:18 min

Sveriges utrikesminister Margot Wallström fördömer Nordkoreas test av kärnvapen i helgen. Under natten till söndagen sprängde Nordkorea en väldigt kraftig bomb. Landet hotar andra länder, och många är oroliga över vad som ska hända.

Sveriges Television har pratat med utrikesministern Margot Wallström. Hon säger att situationen i området redan är orolig. Nordkorea gör så att situationen blir ännu farligare.

– Sverige fördömer i skarpa ordalag Nordkoreas kärnvapenprov. Det förvärrar situationen i en redan orolig region, och nu blir det ännu farligare, säger Margot Wallström.

Nordkorea har testat flera andra kraftiga vapen den senaste tiden. Landet hotar andra länder som ligger i närheten, och även USA.

Förenta Nationerna, FN, kräver att Nordkorea slutar att testa kärnvapen och att hota andra länder. Men Nordkoreas ledare har inte brytt sig om detta. Idag har FN:s säkerhetsråd ett möte om den hotfulla situationen.

USA hotar med att använda sin militär mot Nordkorea, om Nordkorea fortsätter att hota dem. Sveriges utrikesminister Margot Wallström tycker att USA gör så att situationen blir ännu mer osäker.

Hon säger att man måste hitta ett sätt att lösa det här på, som är fredligt. Man måste använda diplomati och dialog, säger hon till Sveriges Television.

– Det är mycket viktigt att man nu sansar sig. Och att vi hittar en väg framåt, som innebär att man använder sig av diplomati, kontakter och dialog, och en fredlig väg framåt, säger Margot Wallström.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".