Statsminister Stefan Löfven, kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf under konseljen på Stockholms slott, där namnet på prins Carl Philip och prinsessan Sofias nyfödde son tillkännagavs.
1 av 2
Statsminister Stefan Löfven, kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf under mötet på slottet. Foto: Anders Wiklund/TT
Prinsparet
2 av 2
Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia med den nyfödde prinsen. Foto: Kungahuset.se, Fredrik Sandberg/TT

Sveriges nye prins ska heta Gabriel

1:32 min

Sveriges nye prins ska heta Gabriel. Det berättade Kungen på ett möte på slottet idag.

Prinsen föddes i torsdags. Han är prins Carl Philip och prinsessan Sofias andra barn. Det betyder att han är kungen och drottningens barnbarn. De har nu sex barnbarn.

Det är tradition att Kungen har ett möte med regeringen på slottet när ett kungligt barn föds. Kungen berättar vad barnet ska heta och vilken titel barnet får.

Kung Carl XVI Gustaf berättade att prinsen ska heta Gabriel Carl Walther. Hans titel blir Hertig av Dalarna.

– Han kommer att få namnet Gabriel Carl Walther. Han kommer att kallas Gabriel. Och hans titel kommer att vara Hertig av Dalarna, säger kung Carl XVI Gustaf.

Det svenska kungahuset är representanter för landet, men de har ingen politisk makt. Carl XVI Gustaf blev kung 1973. Efter honom kommer kronprinsessan Victoria att bli drottning.

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".