Det är fler skjutningar i Sverige än andra europeiska länder.
Det är fler skjutningar i Sverige än andra europeiska länder. Foto: Björn Lindgren/TT

Fler skjutningar i Sverige än i andra europeiska länder

2:17 min

Sverige har fler dödsskjutningar än grannländerna Danmark och Norge. Det säger forskare i Malmö i en ny rapport.

Forskarna har jämfört Sverige med andra länder i Europa. De har tittat på hur många som skjuts i förhållande till folkmängden. Och då är det  fyra till fem gånger så många skottlossningar med dödlig utgång i Sverige som i Norge och Tyskland.

Situationen är allra värst i de svenska storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Amir Rostami är polis och kriminolog. Han tror att det finns flera orsaker till att dödsskjutningarna är högre i Sverige. Till exempel att polisen i Sverige löser färre brott där någon skjutits, än t ex Tyskland och Norge. Han tror att länder som löser fler brott också får färre skjutningar.

En annan orsak tror han är att det är fler yngre som använder vapen. Både de som skjuter och de som dödas är allt yngre.

– Ju yngre gängmedlemmar desto högre våldsanvändning, säger Amir Rostami. Det är den oroande trenden att det går ner i åldrarna när det kommer till att använda sjutvapen.

En lösning skulle kunna vara att höja straffen för de som skjuter. Det tycker polisen och kriminologen Amir Rostami.

– Det tror jag är rätt väg att gå. Skjutningar är ingen social fråga, det är främst en polisiär fråga. Vi kommer inte bort från att uppklaringsgraden på skjutvapenvåldet och framförallt det dödliga skjutvapenvåldet måste gå upp, säger Amir Rostami.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".