Nordeas högste chef Casper von Koskull.
Nordeas högste chef Casper von Koskull. Foto: LEHTIKUVA

Banken Nordea flyttar sitt kontor till Finland

2:52 min

Den stora svenska banken Nordea flyttar sitt huvudkontor till Finland. Nordea är ett av Sveriges största företag.

Nordea är en av de största bankerna i de fyra nordiska länderna Sverige, Norge, Danmark och Finland. Huvudkontoret ligger i Stockholm, men nu har Nordeas chefer bestämt att huvudkontoret ska flytta till Finland.

Casper von Koskull är Nordeas högste chef. Han är verkställande direktör, VD för företaget. Han säger att de flyttar Nordeas huvudkontor till Finland för att Finland är med i Europeiska Unionen, EU:s bankunion.

Bankerna som är med i EU:s bankunion styrs av EU:s regler och övervakas av den Europeiska centralbanken, ECB. Länderna i bankunionen har också gjort en fond med pengar som ska hjälpa de banker som får ekonomiska problem. Sverige är inte med i EU:s bankunion. I Sverige är det svenska myndigheter som övervakar bankerna.

Sverige har också en fond som de svenska bankerna betalar in pengar till. Om det blir finanskris kan bankerna ta pengar ur fonden. Då behöver inte de som betalar skatt hjälpa bankerna. Regeringen planerar nu att höja den avgift som bankerna betalar till fonden.

Det är en annan anledning till att Nordea nu vill flytta till Finland. För att slippa betala den avgiften. Det här säger flera fackförbund. De är kritiska till att Nordea flyttar sitt huvudkontor. De säger att det är osolidariskt av Nordea att flytta för att slippa betala avgiften. De tre fackförbunden Handels, Kommunal och Transports säger nu att de kanske kommer att lämna banken Nordea.

Nordea är den enda banken som gör så här, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

– Att agera på det sätt som Nordea gjort har ingen annan bank gjort. Det är därför vi reagerar så starkt, säger Kommunals ordförande Tomas Baudin.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".