Dan Eliasson
Polischefen Dan Eliasson. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Polischefen tycker inte att han har brutit mot reglerna

2:56 min

Polisens högste chef säger att han inte har brutit mot reglerna. Han bestämde att ett privat företag får arbeta med ett av polisens datorsystem.

Vi berättade om det här igår. Nu har polisens högste chef Dan Eliasson själv svarat på frågor. Han säger att ingen hemlig information har läckt ut.

Dan Eliasson bestämde att ett privat företag får arbeta med polisens datorsystem som innehåller information om personalen. En del av informationen är hemlig och kan påverka Sveriges säkerhet.

Därför finns regler om att man måste kryptera informationen när den skickas mellan polisen och företaget. Alltså skriva informationen på ett sätt som gör att vem som helst inte kan förstå den. Försvarsmakten måste godkänna krypteringen.

Men Dan Eliasson bestämde att polisen skulle skydda den hemliga informationen på ett annat sätt. Han säger att deras sätt är lika säkert som Försvarsmaktens.

Han skrev under ett dokument som journalister har läst. I dokumentet står att polisen inte behöver följa reglerna den här gången. Men experter säger att det bara är regeringen som kan bestämma om det.

Polisens chef Dan Eliasson säger att det står fel i dokumentet. De borde ha skrivit dokumentet på ett annat sätt, säger han. Han säger att han inte har brutit mot reglerna, som kallas "säkerhetsskyddsförordningen". Han tycker att polisen har skyddat den hemliga informationen.

Det viktigaste är att hemlig information inte har spridits till personer som inte har rätt att se den, säger han.

– Det viktiga är grundfrågan. Ingen hemlig information har nått obehöriga. Och vi anser att vi har agerat i enlighet med säkerhetsskyddsförordningen i vår hantering av känsliga uppgifter, säger Dan Eliasson.

Regeringen sa igår att de ska undersöka vad som har hänt. De har bestämt att Säkerhetspolisen ska undersöka om någon har gjort något fel eller brottsligt.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".