Två bilder: datorskärmar och sladdar i en internetserver.
Foto: Bertil Ericson / TT

Myndigheter har dålig säkerhet i sina datorsystem

1:57 min

Statens myndigheter har inte tillräckligt bra säkerhet i sina datorer och IT-system

Det skriver Säkerhetspolisen Säpo och myndigheten Försvarets radioanstalt, FRA, i en rapport. FRA är en myndighet som arbetar med övervakning av information, till exempel på internet.

Attacker mot myndigheters datorer och IT-system kan göra så att hemlig information sprids. Det kan också göra så att webbsidor och vissa maskiner inte fungerar. Det kan vara väldigt allvarligt.

Sådana attacker har blivit vanligare och mer avancerade än de var tidigare. Därför bestämde regeringen att FRA och Säpo skulle undersöka hur bra säkerhet statens olika myndigheter har i sina datorer och IT-system.

Nu är rapporten klar. FRA och Säpo skriver att det finns många brister inom statens IT-säkerhet. Till exempel datorsystem som inte är tillräckligt säkra, för dåliga lösenord och datorprogram som inte är uppdaterade. De skriver också att svenska myndigheter inte vet tillräckligt mycket om vad det är som behöver skyddas.

Försvarets radioanstalt FRA och Säkerhetspolisen Säpo har nu skrivit flera förslag till regeringen om hur man kan förbättra statens IT-säkerhet.

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".