En bild på svenska militärbåtar och en bild på ryska stridsflygplan.
Foto: Fredrik Sandberg/TT, Mikhail Metzel/TT

En jättestor militärövning börjar idag

Idag börjar en jättestor militärövning i Sverige
2:55 min

Idag börjar militärens stora övning i Sverige. Det är den största militärövningen i Sverige på 24 år.

Militärövningen kallas Aurora 17. Nästan 20 000 personer från den svenska militären är med och tränar. De kommer från flera områden i Sveriges militär, till exempel flygvapnet och marinen. De låtsas att Sverige blir attackerat av ett annat land och tränar på att försvara sig. Militärerna kommer att träna mest i Göteborg och på Gotland och i Östersjön.

Sverige samarbetar med försvarsalliansen Nato i militärövningen. Nato är en grupp av länder som har lovat att försvara varandra om det blir krig. USA, Kanada och många länder i Europa är med i Nato. Sverige är inte med i Nato men den svenska militären samarbetar ändå med Nato på olika sätt. Sverige har ett avtal om att ge stöd och ta emot stöd från Nato. Därför är militärer från flera Nato-länder i Sverige nu för att vara med på övningen.

Samtidigt gör Ryssland också en militärövning på andra sidan Östersjön. Övningen heter Zapad och är ännu större än den svenska militärövningen, säger Nato.

Spänningen mellan Ryssland och Sverige har ökat de senaste åren. Ryska flygplan har till exempel varit farligt nära flyg från Sverige. Under övningarna kommer det vara många flygplan och fartyg i Östersjön, både från Ryssland, Nato och Sverige. Experter säger att det finns en risk för incidenter. Risken att flygplanen och fartygen kommer för nära varandra är stor.

Organisationer som arbetar för fred är kritiska till övningen. De tycker att övningen kan göra att det blir mer spänt mellan Sverige och Ryssland. Men Försvarmakten säger att Sverige måste träna för att bli bättre på att försvara sig.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".