Urban Ahlin, förste talman, talar i riksdagshuset under riksmötets öppnande.
1 av 3
Riksdagen öppnade igen efter sommaren. Foto: Henrik Montgomery/TT
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf anländer till riksdagshuset inför riksmötets öppnande.
2 av 3
Drottning Silvia och Kung Carl Gustaf kom till riksdagshuset med häst och vagn. Foto: Pontus Lundahl/TT
Per Bolund, Finansmarknads- och konsument­minister, biträdande finans­minister, Åsa Regnér Barn-, äldre- och jämställdhets­minister, Magdalena Andersson, Margot Wallström, utrikesminister (S) i plenisalen i riksdagshuset inför riksmötets öppnande.
3 av 3
En del politiker hade traditionella kläder, folkdräkter, på sig när riksdagen öppnade. Bland annat finansministern Magdalena Andersson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nu har riksdagen öppnat igen

1:20 min

Idag öppnade parlamentet riksdagen igen efter sommarlovet. Kungen höll tal, och statsministern berättade vad regeringen ska göra i år och nästa år.

På förmiddagen samlades politikerna i riksdagen. Sedan gick de flesta till Storkyrkan i Stockholm och var med på en gudstjänst. Kungafamiljen var också med.

På eftermiddagen gick politikerna och kungafamiljen tillbaka till riksdagen. Där hölls en annan ceremoni som kallas "riksmötets öppnande". Den börjar med att Kung Carl XVI Gustaf håller tal.

Efter kungen höll statsminister Stefan Löfven ett tal som kallas "regeringsförklaringen". Då berättade han om regeringens politik och vad de har för planer i år och nästa år.

Totalt 349 politiker från åtta olika partier arbetar i riksdagen. De är valda av svenska folket.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".