Jimmie Åkesson och Stefan Löfven
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och statsminister Stefan Löfven. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sverigedemokraterna vill tvinga statsministern att avgå

2:00 min

Partiet Sverigedemokraterna vill tvinga Stefan Löfven att sluta som statsminister. De tycker att han har skött skandalen i myndigheten Transportstyrelsen dåligt.

Skandalen i myndigheten Transportstyrelsen handlar om att hemlig information kan ha spridits. Flera ministrar fick veta att det hade hänt, men de väntade länge innan det sa det till statsministern. Det här blev en stor politisk skandal i Sverige under sommaren.

Två ministrar slutade efter skandalen. Men Sverigedemokraterna vill att statsminister Stefan Löfven också ska sluta på grund av det som hände.
Partiet riktar en "misstroendeförklaring" mot statsministern. Det betyder att politikerna i riksdagen måste rösta om att statsministern ska sluta.

Statsministern Stefan Löfven säger att han inte visste vad som hände i Transportstyrelsen. Men Sverigedemokraterna tror inte på det. Det säger partiledaren Jimmie Åkesson.

– Jag tror inte på de förklaringarna vi ser från regeringskansliet i den här frågan. Jag är helt övertygad om att Stefan Löfven har vetat om det här långt tidigare, säger Jimmie Åkesson.

Riksdagen kommer antagligen att rösta om detta på fredag. En majoritet av politikerna måste rösta ja för att det ska bli som Sverigedemokraterna vill. Men inget annat parti har sagt att de tänker rösta ja. Så det kommer troligtvis inte att bli som Sverigedemokraterna vill.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".