Höstlöv i parken Tallunden i Visby
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Skolelever hjälper forskare att studera höstlöv

1:29 min

Forskare får hjälp av skolever för att undersöka naturen under hösten. Eleverna får rapportera om hur trädens löv ändrar färg.

Forskare på Sveriges lantbruksuniversitet studerar hur klimatförändringar påverkar växterna och årstiderna. De vill veta när det blir höst i naturen i olika delar av landet. Då kan de se om det förändras på grund av att klimatet förändras.

Det syns tydligt när det blir höst i naturen. Löven på träden ändrar färg till rött och gult, och till slut ramlar de av. 

Forskarna har bett skolelever om hjälp för att se när löven ändrar färg i olika delar av landet. Eleverna och deras lärare går ut i naturen och tittar på träden och rapporterar vad de ser.

Ungefär 15 000 elever är med och rapporterar in fakta om höstlöven under september och oktober. I år är det femte året som eleverna hjälper forskarna med detta.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".