Mehdi Tajhiz gick med i sin lokal FRG. Dessa grupper var aktiva inom flyktmottagning, till exempel i Hultsfred när kommunen bestämde sig att inte fortsätta att hjälpa nyanlända.
Mehdi Tajhiz Mehdi Tajhizi är med i en organisation för frivilliga som hjälper till i samhället. Foto: Privat/TT

Personer som talar olika språk kan hjälpa till vid kriser

2:40 min

Det behövs fler personer som kan olika språk och som kan hjälpa till vid kriser i samhället. Det säger Civilförsvarsförbundet.

Civilförsvarsförbundet är ett förbund för organisationer med frivilliga personer som hjälper till när det är krig eller kris i landet. Kriser kan till exempel vara stora olyckor eller naturkatastrofer.

Väldigt många flyktingar kom till Sverige 2015 och det var svårt för samhällets myndigheter att ta hand om alla. Det var en slags kris. Då hjälpte många frivilliga personer från organisationer till. Det blev extra tydligt att civilförsvarsförbundet behöver fler personer som kan tala olika språk.

Men personer som kan fler språk än svenska är viktiga vid andra kriser också. Till exempel för att sprida viktig information till folk som inte talar svenska så bra.

Civilförsvarsförbundet vill att många människor med olika bakgrund och kompetens ska vara med och hjälpa till. Vi ska representera alla olika människor i samhället, säger Ida Texéll från Civilförsvarsförbundet.

– Det är viktigt att vi representerar de olikheter som faktiskt finns i samhället, säger Ida Texéll.

Mehdi Tajhizi är med i en organisation för frivilliga i Upplands Bro. Han hjälpte till när många flyktingar kom till Sverige 2015. Han talar farsi, och kunde hjälpa de flyktingar som talar samma språk. Han säger att det är självklart att ställa upp för människor som behöver hjälp. Han tycker att fler borde göra det.

– För mig är det ganska självklart att ställa upp för alla medmänniskor som behöver hjälp. Och det är något som jag känner att alla borde göra, säger Mehdi Tajhizi.

Civilförsvarsförbundet har organisationer i många olika städer i landet. Alla kan vara med. Man behöver inte vara svensk medborgare.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".