Louise Linderoth, modedesignstudent Textilhögskolan i Borås sitter i en rullstol och tittar på ett av sina plagg. Till vänster en klädhäst med jeans för rullstolsburna.
Louise Linderoth har designat jeans som ser bra ut och är bekväma när man sitter ner. Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio

Hon skapar mode för personer som använder rullstol

1:24 min

Designern Louise Linderoth har skapat jeans för personer som sitter i rullstol. Nu visar hon sina kläder på en stor modevisning i London.

Louise Linderoth har gått en utbildning för modedesigners på högskolan i Borås. Jeansen för personer som sitter i rullstol är hennes examensarbete.

Louise Linderoth fick en skada som göra att hon måste sitta i rullstol. Hon upptäckte att det var svårt att ha på sig jeans när man sitter i rullstol. De satt inte snyggt och de var inte bekväma, säger hon.

Då fick hon idén att skapa jeans som ser bra ut och är bekväma när man sitter ner.

– Jag tyckte det var jättejobbigt att ha på mig jeans sittande. Det funkar inte. Det sitter inte snyggt eller skönt. Där grundade det sig, att jag ville göra en konstruktion som fungerar. Jag började göra om egna jeans hemma, och kände att det här är något som jag vill jobba vidare med, säger Louise Linderoth.

Louise Linderoth har fått mycket uppmärksamhet för sina jeans. Idag visar hon upp en del av dem på ett stort evenemang för mode i London - London Fashion Week.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".