Finansminister Magdalena Andersson
Finansminister Magdalena Andersson går med budgeten till riksdagen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Idag kom regeringens budget för Sveriges ekonomi

2:51 min

Idag presenterade regeringen sin budget. Budgeten är en plan för Sveriges ekonomi nästa år.

I budgeten står det vad regeringen vill satsa pengar på nästa år. Regeringen vill ge barnfamiljer, pensionärer, försvaret och polisen mer pengar. De vill ge 40 miljarder kronor mer än förra året.

Mycket av det som står i budgeten har regeringen redan berättat om. Till exempel att många pensionärer ska få betala mindre i skatt. Idag betalar pensionärer högre skatt än de som jobbar. Det tycker regeringen är orättvist. Och så ska alla barn som är sex år gå i förskoleklass. Idag är det frivilligt.

Det var några nyheter också i budgeten. Regeringen vill höja barnbidraget med 100 kronor. Och så vill de ge åtta miljarder mer i bistånd till fattiga länder. Bland annat ska pengarna gå till preventivmedel och information om sex. Det är för att USA inte längre vill ge pengar till organisationer som jobbar med sådana frågor.

Den här budgeten är den sista som regeringen presenterar före valet nästa höst, 2018. Det är därför som regeringen vill ge så mycket pengar till barnfamiljer och pensionärer. Det säger oppositionen och en del experter. De säger att regeringen vill locka fler att rösta på partierna i regeringen.

Oppositionen säger att regeringen slösar pengar fast det är högkonjunktur. Det betyder att det går bra för Sverige. Då tycker många ekonomer att politikerna ska spara pengar istället tills det blir lågkonjunktur och ekonomin inte går så bra längre.

Nu måste riksdagen rösta om budgeten för att den ska gå igenom.

Det är finansminister Magdalena Andersson som presenterar budgeten. Samtidigt gav hon också regeringens prognos för Sveriges ekonomi. Regeringen tror att det kommer att bra i några år till för Sveriges ekonomi och att arbetslösheten kommer att minska nästa år.

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".