Två händer håller i en burk med bakterier. Foto: Poppe, Cornelius/TT
Foto: Poppe, Cornelius/TT

Forskare: Det finns för få mediciner mot nya bakterier  

1:26 min

Forskare på Världshälsoorganisationen, WHO, säger att det sprids nya bakterier i världen som det inte finns någon medicin emot. De säger att det behövs mer forskning om medicinen antibiotika.

WHO är en del av Förenta Nationerna, FN. De jobbar med människors hälsa över hela världen.

WHO har gjort en lista på de bakterier som är farligast för människor. Sen har de tittat på vilken forskning som görs om mediciner mot bakterierna. Nu säger WHO att det finns för lite ny forskning om antibiotika mot de farligaste bakterierna.

Otto Cars är professor på Uppsala universitet. Han vill att forskare från olika länder ska samarbeta för att utveckla nya mediciner.

Men Otto Cars säger att det finns få personer som har rätt kunskap i dag. Därför försöker man nu att hitta gamla personer som har forskat om antibiotika tidigare.

– Det är till och med så att ett program försöker att identifiera äldre personer som höll på med antibiotikautveckling på kanske 70- och 80-talen, säger Otto Cars.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".