Den förra högste chefen för Telia, Lars Nyberg, åtalas för mutbrott.
Den förra högste chefen för Telia, Lars Nyberg, åtalas för mutbrott. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Telias förra chefer åtalas för mutbrott

2:28 min

Tre höga chefer som har jobbat på telekomföretaget Telia åtalas för mutbrott.

Telia är ett stort svenskt företag som jobbar med internet och mobiltelefoner, telekom. Företaget är internationellt och har marknader och kunder över hela världen.

Nu säger den svenska Åklagarmyndigheten att Telia betalade mutor till Uzbekistan mellan 2007 och 2010. 2,6 miljarder kronor betalade Telia till diktatorn Islam Karimovs dotter för att få göra affärer i Uzbekistan. Annars skulle de inte få göra affärer. Tre höga chefer som jobbade på Telia då åtalas nu för att ha betalat mutorna. Det är ett brott. En av cheferna var Telias högste chef, VD:n Lars Nyberg. Nu har alla tre cheferna slutat.

Mutskandalen blev känd 2012 av SVT:s program Uppdrag Granskning. Det blev en stor skandal. Efter det slutade Lars Nyberg sitt jobb som högste chef, VD, och hela företaget fick en ny styrelse. Företaget bytte också namn till Telia company.

Telia skrev en egen rapport om mutorna. Den visar att företaget har gjort olagliga affärer i flera länder. Telia har också fått betala 7,7 miljarder kronor till USA och Holland för mutorna.

Det är den största skandalen med mutor i svensk historia, säger experter. Många ekonomer och politiker säger att det är en skam för Telia och Sverige.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".