Det var många poliser på rättegången mot nazisterna.
Det var många poliser på rättegången mot nazisterna. Foto: ANDERS YLANDER/TT

Nazister blir friade från brott med bomb

2:01 min

Tre nazister som har dömts för brott med bomber har fått sänkta straff.

Tre män som har varit med i den nazistiska gruppen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, dömdes i somras till fängelse. Men idag bestämde en domstol att de inte ska sitta i fängelse lika länge.

Männen dömdes för flera brott med bomber. Det första var en bomb som exploderade utanför den politiska organisationen Syndikalisternas lokal i Göteborg. Det var i november förra året. Ingen blev skadad. Sedan exploderade en bomb utanför ett boende för flyktingar, i januari i år. En städare blev svårt skadad. Och i slutet av januari hittade en vaktmästare en bomb utanför ett annat boende för flyktingar. Den bomben sprängdes aldrig. Åklagaren säger att brotten var politiska.

I juli dömdes de till fängelse av tingsrätten i Göteborg. Men de var inte nöjda med domen. Därför överklagade de till hovrätten, som är en högre domstol. Och hovrätten friar männen från ett av brotten. Bomben utanför ett flyktingboende där en städare skadades. Det går inte att bevisa att männen sprängde bomben, tycker hovrätten. Därför får männen kortare straff. De får vara kortare tid i fängelse.

Och den städare som blev skadad får inte längre något skadestånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".