Syriska flyktingar berättar på konstmuseum

2:15 min

Flyktingar från Syrien berättar om sin flykt i en konstutställning. Den öppnar imorgon (lördag) på ett museum i Göteborg.

Utställningen heter "Aswat -syriska röster". Den öppnar på Världskulturmuseet i Göteborg imorgon (lördag). På utställningen berättar människor som har flytt till Sverige från Syrien om hur det var att fly och komma till Sverige.

Människorna har blivit intervjuade om sin flykt. Deras berättelser visas på film på stora skärmar på museet. De som tittar på utställningen kan sitta och titta på filmerna och lyssna på berättelserna i hörlurar. Allt är textat på svenska, engelska och arabiska.

Berättelserna kommer från Sveriges television, SVT:s projekt #syrien200. Där har 200 personer blivit intervjuade om sin historia, sin flykt och om hur det är i Sverige. En av personerna som berättar är Reham Abdul Salam. Hon säger att det är svårt att integrera sig i ett nytt samhälle och att berättelserna kan göra avståndet mindre mellan syrier och svenskar.

– Jag vet att det inte är så lätt att integrera i ett nytt samhälle, speciellt när du har varit i en jättesvår situation. Så då, genom några berättelser, förkorta distansen mellan syrier och svenskar, säger Reham Abdul Salam som är en av rösterna som valts ut till utställningen. ), säger Reham Abdul Salam.

Det finns också annan konst på utställningen. Fem konstnärer från Syrien visar sina konstverk på museet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista