En suddig ung kvinna, och en bild på händer och en laptop.
Mannen är misstänkt för att ha hotat barnen över internet. Foto: Sandra Qvist/ Bertil Ericson / TT

En man åtalas för våldtäkt mot barn på internet

2:11 min

Idag blev en man åtalad för våldtäkt mot barn på internet. Mannen har hotat barnen och filmat övergreppen.

Mannen är cirka 40 år, och har tidigare blivit dömd för andra övergrepp och våldtäkter. Nu åtalas han för grov våldtäkt mot nästan 30 barn. Mannen bor i Sverige men barnen bor utomlands, i USA, Kanada och Skottland.

Mannen är misstänkt för att ha hotat barnen över internet. Han har tvingat dem att skada sig själva och andra barn. Barnen har begått övergrepp mot sig själva och andra barn. Övergreppen är så grova att de kan kallas för grov våldtäkt. Det säger åklagaren i domstolen. Det är åklagaren som väcker åtalet mot mannen.

Mannen åtalas också för brottet sexuell posering. Det betyder att han har tvingat barnen att visa upp sig på ett sexuellt sätt framför kameran.

Polisen har hittat filmer som mannen har spelat in. Han har filmat övergreppen med en webkamera. Den svenska polisen har fått hjälp av polisen i andra länder att hitta barnen.

Flera män har tidigare dömts för att tvinga barn att göra sexuella handlingar framför en webkamera. Men ingen har dömts för grov våldtäkt. Det är det värsta sexualbrottet, som ger det högsta straffet. Nu hoppas åklagaren att mannen ska bli dömd för grov våldtäkt.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".