Stefan Löfven och Angela Merkel
Sveriges statsminister Stefan Löfven och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: Tina Magnergård Bjers & Odd Andersen

Sveriges statsminister gratulerar Angela Merkel

2:34 min

Det har varit val i Tyskland. Förbundskanslern Angela Merkel får sitta kvar och Sveriges statsminister Stefan Löfven gratulerar henne till segern.

Angela Merkels parti Kristdemokraterna, CDU, är fortfarande det största partiet i Tyskland. Och hon fortsätter att vara förbundskansler och styra Tyskland.

Det är inte klart än vilka andra partier som ska sitta i regeringen tillsammans med CDU. Det gick sämre för CDU i år än i det förra valet. Det gick också sämre för det näst största partiet Socialdemokraterna. Båda fick många färre röster jämfört med det förra valet.

Ett nytt parti kom in i Tysklands parlamentet. Partiet heter AFD och är ett nationalistiskt högerparti som är mycket kritiskt mot invandring och mot islam. De är nu Tysklands tredje största parti.

Tyskland är det mäktigaste landet i Europeiska Unionen, EU. Det är ett viktigt land för Sverige att samarbeta och handla med.

Sveriges statsminister Stefan Löfven säger att han ser fram emot att fortsätta samarbeta nära med Tyskland.

Sveriges EU-minister Ann Linde säger att Tyskland är väldigt viktigt för samarbetet inom EU. Hon hoppas att Angela Merkel ska fortsätta arbeta i EU på samma sätt som tidigare.

– Tyskland är oerhört viktigt för EU-samarbetet, och jag hoppas att Merkel själv kommer att ha ett starkt grepp om EU-frågorna och fortsätta såsom Tyskland har gjort hittills, säger Ann Linde. 

EU-ministern Ann Linde är oroad över att det nationalistiska högerpartiet AFD har kommit in i Tysklands parlament. Men Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tycker att det är bra. Han säger att AFD:s politik liknar Sverigedemokraternas politik.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".