Journalisten Khadija Ismayilova från Azerbajdzjan
Journalisten Khadija Ismayilova från Azerbajdzjan är en av de som får Right Livelihood-priset i år. Foto: Right Livelihood/TT

Personer som gör viktiga förändringar får Right Livelihood-priset

2:05 min

Journalisten Khadija Ismayilova från Azerbajdzjan är en av tre personer som får Right Livelihood-priset i år. Priset ges till personer eller organisationer som har gjort viktiga förändringar för människor i världen.

Khadija Ismayilova får priset för sin grävande journalistik. Hon har bland annat varit med och avslöjat det svenska företaget Telias olagliga affärer i Azerbajdzjan.

Det är mycket svårt att arbeta som journalist i Azerbajdzjan. Khadija Ismayilova har också suttit i fängelse under en tid. 

Ole von Uexkull är chef för Right Livelihood-priset. Han säger att Khadija Ismayilova är en av världens modigaste journalister.

– En av världens modigaste och mest framgångsrika grävande journalister. Hon har suttit i fängelse för sin modiga, grävande journalistik. Och fortsätter ändå att göra det här arbetet, säger Ole von Uexkull. 

Juristen Colin Gonsalves får pris för sitt arbete för fattiga människor i Indien. Och aktivisten Yetnerbersh Niguisse får priset för arbetet för kvinnors och flickors rättigheter i Etiopien.

Priset Right Livelihood är ett svenskt pris som har delats ut i 38 år. Priset kallas ofta "det alternativa Nobelpriset i fred". Pristagarna får dela på tre miljoner kronor, som ska gå till deras arbete. Priset delas ut i Stockholm den 1 december.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".