Nazistiska NMR demonstrerade på 1 maj i Falun.
Nazistiska NMR demonstrerade på 1 maj i Falun. Foto: Ulf Palm/TT

Polisen beredd när nazister demonstrerar på lördag

2:47 min

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, ska demonstrera i Göteborg på lördag.

Det kommer också att vara många människor som demonstrerar mot nazisterna. Polisen säger att de är förberedda om det blir bråk.

Det kommer att vara mycket folk i Göteborg på lördag, den 30 september. Det är en stor bokfestival som heter Bokmässan. Dit kommer bland annat många författare och journalister. Polisen tror att 30 000 personer kommer till Bokmässan. Och så är det den judiska högtiden Jom Kippur.

Den nazistiska organisationen NMR vill demonstrera just den dagen i Göteborg. Det tycker många är dåligt.

Många vill inte att nazister ska få demonstrera alls. Men lagen säger att alla har rätt att demonstrera och säga vad de tycker. Men man får inte störa ordningen och säkerheten. Det är också förbjudet att hota grupper av människor och att ha på sig nazistiska symboler, som till exempel hakkors. Det kallas hets mot folkgrupp och det är ett brott.

Det är polisen som ger tillstånd för att demonstrera. Polisen i Göteborg har bestämt att NMR ska få demonstrera på lördag. Men det vill inte Bokmässan och Judiska församlingen. De har överklagat beslutet till myndigheten Förvaltningsrätten. Men Förvaltningsrätten säger också att NMR får demonstrera. Men de bestämde att demonstrationen blir lite kortare och får gå en annan väg.

För två veckor sedan demonstrerade NMR utan tillstånd i Göteborg. Då blev det bråkigt och många anmälde demonstrationen.

Idag berättar polisen att de är väl förberedda för demonstrationen på lördag. De säger att det kommer att vara många poliser på plats och att poliserna kommer att ha kameror på kroppen. Då kan de filma och ha bevis om någon gör ett brott.

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".