Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen marscherar med plakat och flaggor i en tillståndslös demonstration i Göteborg.
Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nazisterna får ha en kortare demonstration

2:31 min

En domstol har bestämt att nazisterna i NMR bara får demonstrera i tre timmar imorgon. Från början skulle de få demonstrera i fyra timmar.

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har fått tillstånd av polisen för att demonstrera i Göteborg imorgon lördag. Men domstolen Förvaltningsrätten har tidigare bestämt att demonstrationsvägen skulle flyttas och bli kortare.

Organisationen NMR tyckte inte om det, så de överklagade beslutet. En fotbollsklubb överklagade också. De tyckte inte att det var bra att nazisterna skulle avsluta demonstrationen nära fotbollsarenan, bara en timme innan en stor match börjar.

Nu har domstolen Kammarrätten bestämt att NMR får demonstrera i tre timmar, istället för i fyra timmar. Det betyder att demonstrationen ska avslutas två timmar innan fotbollsmatchen börjar.

Demonstrationen ska gå på Sten Sturegatan i Göteborg. Pascuale har en italiensk restaurang på gatan, och de kommer att ta in alla möbler från uteserveringen.

Pascuale undrar om hans gäster kommer att kunna ta sig till restaurangen. Han tycker att det är lite dåligt att polisen inte har pratat med de som har restauranger och affärer på gatan tidigare.

– Vi kommer att öppna lite senare den dagen. Och vi ska plocka bort alla stolar och bord från uteserveringen. Det är lite dåligt faktiskt, för polisen har inte kommit till oss och sagt något, säger Pascuale.

Det kommer också att vara många manifestationer och demonstrationer mot nazism i Göteborg imorgon. Det kommer antagligen vara flera tusen personer som demonstrerar. Många poliser är på plats för att bevaka om det blir bråk.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".