Nordiska motståndsrörelsens (NMR) hejdas av polis under demonstrationen på lördagen.
1 av 2
Polisen stoppade nazisterna som försökte gå en annan väg. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Stora mängder motdemonstranter på väg mot Heden inför Nordiska motståndsrörelsens (NMR) ska demonstration på lördagen.
2 av 2
De som demonstrerade mot nazismen var många fler än nazisterna. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Polisen stoppade nazisternas demonstration

3:03 min

Det blev våldsamt när den nazistiska organisationen NMR skulle demonstrera i Göteborg i lördags. Polisen stoppade demonstrationen.

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen NMR skulle demonstrera i lördags. De var några hundra personer. De hade fått tillstånd för att gå en viss väg. Men de som kom till demonstrationen tog en annan väg än den som polisen hade bestämt. Därför stoppade polisen demonstrationen. Flera nazister var våldsamma, och polisen tog fast flera personer.

Nazisterna blev kvar på samma plats i flera timmar. Polisen ringade in dem. Nazisterna var våldsamma mot journalister som var där och bevakade, och mot poliser.

Det var samtidigt flera tusen personer som demonstrerade mot nazisterna i Göteborg. Det var många olika manifestationer och demonstrationer. De allra flesta var fredliga, och använde inget våld. Men det var också en del demonstranter som kastade sten mot poliser och försökte springa fram till nazisterna.

Polisen tog över 60 personer under demonstrationen. Ungefär 20 personer är fortfarande inlåsta hos polisen. Alla utom en var med i nazist-demonstrationen. De är misstänkta för brottet våldsamt upplopp. En av dem är ledaren för organisationen NMR.

Polisen undersöker nu om det var fler personer som gjorde brott under demonstrationen. Poliserna hade videokameror på kroppen som filmade när de arbetade. De ska titta på filmerna för att se om det finns bevis för fler brott.

Flera av nazisterna bar på stora bilder av kända politiker och journalister. Det stod att personerna var kriminella. Nu har flera av politikerna och journalisterna anmält detta till polisen. Det kan vara ett brott som heter "förtal". Det betyder att man säger dåliga saker om en person, som kan skada personens rykte. Till exempel att man säger att någon är kriminell.

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".