Ulf Kristersson får blommor efter talet när Moderaterna håller extrastämma på ett hotell i Stockholm för att välja efterträdaren till Anna Kinberg Batra.
Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ulf Kristersson är Moderaternas nya partiledare

2:05 min

Partiet Moderaterna har en ny ledare. Han heter Ulf Kristersson. Han valdes på partiets möte igår söndag.

Ulf Kristersson tar över som partiledare efter Anna Kinberg Batra. Hon berättade i augusti att hon skulle sluta. Hon hade fått mycket kritik från medlemmar i partiet. Det har inte gått så bra för Moderaterna den senaste tiden.

Ulf Kristersson är en av Moderaternas mest kända politiker. Han var minister i regeringen år 2010 till 2014. De senaste åren har han varit ansvarig för den ekonomiska politiken i Moderaterna.

Moderaterna är Sveriges näst största parti. Det är det största partiet i gruppen Alliansen som är de fyra borgerliga partierna som samarbetar mot regeringen. De satt i regeringen tillsammans mellan åren 2006 och 2014.

Den nye partiledaren Ulf Kristersson höll ett tal på Moderaternas möte. Han sa att Moderaterna ska fortsätta att samarbeta med de andra partierna i Alliansen. Målet är att Alliansen ska ta över makten och leda regeringen efter valet nästa år.

– Inför valet har jag ett enda kristallklart mål. Vi ska bilda en ny alliansregering. Jag vill att vi fortsätter samarbeta med, samtala med och kompromissa med Alliansen. Där finns vår politiska historia, där väntar vår politiska framtid, säger Ulf Kristersson.

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".