Ylva Johansson. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Utbildade personer har fått jobb som ska gå till lågutbildade

1:32 min

Regeringen har bestämt att svenska myndigheter ska anställa personer som har svårt att få jobb. Jobben ska vara enkla, så att även de som inte har nån utbildning kan ta dem. Men de flesta som får jobben har redan en utbildning.

De enkla jobben kallas beredskapsjobb. Regeringen vill att de som har svårast att få jobb ska kunna få ett beredskapsjobb. Personerna ska lära sig saker på jobbet. Det ska göra det lättare att få andra jobb.

Beredskapsjobben ska ge personer som är nyanlända i Sverige en möjlighet att börja arbeta.

Men nu säger myndigheten statskontoret att de flesta som har fått beredskapsjobb redan har en utbildning. Två av tre personer som har fått ett beredskapsjobb har en eftergymnasial utbildning. Det betyder att de har studerat på till exempel universitet.

Ylva Johansson är arbetsmarknadsminister. Hon säger att man ska kunna få ett beredskapsjobb utan att gått i gymnasiet. Nu ska hon prata med myndigheterna.

– Det här är jobb som ska vara för dem som står längst ifrån arbetsmarknaden och det betyder att de ska utformas så att man inte behöver gymnasiekompetens, säger Ylva Johansson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".