Två vildsvin i skog. Foto: ERLAND VINBERG/TT
Foto: ERLAND VINBERG

Jägare har hittat radioaktiva vildsvin

2:16 min

Jägare har hittat radioaktiva vildsvin nära Gävle. Det berättar SVT. Vildsvinen får i sig radioaktiva ämnen när de gräver i jorden.

Vildsvin är ett djur som lever vilt i Sveriges skogar. De liknar grisar men är bruna och har mer hår. Det är vanligt att jaga vildsvin. Köttet används som mat.

Ulf Frykman jobbar med att mäta radioaktivitet, eller strålning, i kött. Han säger att ett vildsvin som har skjutits i Tärnsjö, nära Gävle, är mer radioaktivt än vad som är bra för människor.

Radioaktivitet är när atomer går sönder och bildar strålning. Det används i bland annat kärnkraftverk som gör elektricitet. Radioaktivitet är farligt och kan bland annat ge människor cancer.

1986 var det en stor olycka i ett kärnkraftverk i Tjernobyl i Ukraina. Vind och regn spred radioaktiva ämnen till Sverige. Det kom mycket i området nära Gävle. Det var farligt att äta svamp och bär som växte där, i flera år efter olyckan.

Det finns fortfarande radioaktiva ämnen kvar i jorden. När vildsvinen gräver djupt i marken för att hitta mat får de i sig radioaktiva ämnen.  

Livsmedelsverket är en myndighet som undersöker mat och varnar för mat som kan vara farlig. De har bestämt hur mycket radioaktivitet kött får innehålla om man ska få sälja det.

Vildsvinet i Tärnsjö har ungefär tio gånger mer radioaktivitet än vad Livsmedelsverket tillåter.

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".