Beatrice Fihn, vänster, generalsekreterare för International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) gläds med organisationens Daniel Hogsta och Grethe Ostern
Beatrice Fihn, Daniel Hogsta och Grethe Ostern från organisationen ICAN är glada för att de får Nobels fredspris. Foto: Martial Trezzini/TT

En organisation mot kärnvapen får Nobels fredspris

2:23 min

En internationell organisation mot kärnvapen får Nobels fredspris. Organisationen heter ICAN.

ICAN arbetar för att världens länder ska sluta tillverka och använda kärnvapen. Organisationen arbetar för att alla länder ska skriva under Förenta Nationernas avtal om att inte använda kärnvapen. De har arbetat med detta i ungefär 10 år.

Nobelpriset är ett svenskt pris som har fått sitt namn efter forskaren Alfred Nobel. Men fredspriset delas ut av en kommitté i Sveriges grannland Norge. När Alfred Nobel levde på 1800-talet var Norge och Sverige i union.

Nobelkommittén ger fredspriset till en person eller en organisation som har arbetat för att lösa konflikter och skapa fred.

Den norska Nobelkommittén säger att organisationen ICAN:s arbete mot kärnvapen är extra viktigt i världen just nu. Risken att länder i världen ska använda kärnvapen är större än på länge.

Svenska Beatrice Fihn är ledare för organisationen ICAN. Hon säger att det är en stor ära att få Nobels fredspris. Det är en ära för organisationen och för alla andra som har kämpat mot kärnvapen i många år.

– Det är en stor ära. Inte bara för oss utan även för alla de som har kämpat mot kärnvapen och för nedrustning i årtionden, säger Beatrice Fihn.

Nobels fredspris delas ut i Norges huvudstad Oslo den 10 december.

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".