Människor som står i klungor
Demonstration mot utvisningarna till Afghanistan. Foto: Josipa Kesic/Sveriges Radio

Protester mot utvisningar till Afghanistan

2:13 min

Ungefär 15 personer ska utvisas från Sverige till Afghanistan ikväll.

Migrationsverket har hyrt ett speciellt flygplan som ska ta med de asylsökande personerna till Afghanistan. Personerna åker inte frivilligt. De blir utvisade med tvång.

Organisationen Amnesty International har kritiserat att länder i Europa utvisar människor till Afghanistan. Organisationen arbetar för mänskliga rättigheter. Amnesty tycker att det är fel att utvisa människor till Afghanistan nu, för att det är så farligt i landet. 

Det är Migrationsverket som bestämmer vilka personer som ska få asyl i Sverige. De undersöker hur säkerheten är i ett land. Och de har bestämt att Sverige kan utvisa personer till vissa delar av Afghanistan. Migrationsverket säger att det inte är lika farligt på alla platser i landet.

Personerna som ska utvisas är just nu på ett förvar i Kållered utanför Göteborg. Många människor protesterar utanför förvaret idag.

Ingrid Broms är en av de som demonstrerar. De är där för att visa sitt stöd för de som ska utvisas. Och jurister är där för att försöka stoppa utvisningarna.

– Vi är här dels för att visa vårat stöd för de som sitter där inne. För att det här inte ska få ske i tysthet. Och framför allt är vi här för att in i det sista jobba med det juridiska, för att försöka stoppa verkställigheten för så många som möjligt, säger Ingrid Broms.

Det är P4 Göteborg som har pratat med Ingrid Broms.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".