Livgardet tränar fasadklättring vid Fjällgatan i Stockholm.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT /

Nu testar Försvarsmakten vilka ungdomar som ska utbildas till soldater

2:49 min

Nu har Försvarsmakten börjat testa vilka 18-åringar som ska gå en utbildning för att bli soldat. Det kallas mönstring.

Totalt 6000 ungdomar ska göra testet fram till april nästa år. Det är första gången sedan år 2010 som Försvarsmakten gör de här testen. Det är för att värnplikten nu är tillbaka. Under sju år var det frivilligt att utbilda sig till soldat. Men nu är det inte frivilligt längre.

Alla tjejer och killar som är födda 1999 och är svenska medborgare har varit tvungna att svara på frågor på en hemsida. De som är mest intresserade och passar bäst till att vara soldater ska nu bli testade av Försvarsmakten. De intervjuar ungdomarna och testar olika saker, till exempel hur stark man är.

Försvarsmakten bestämmer sen vilka som ska gå utbildningen för att bli soldat. Utbildningen är 9 till 11 månader lång.

Man kan inte tacka nej till testet eller utbildningen. Man kan få ett straff om man vägrar. Men Försvarsmakten säger att de vill ha de ungdomar som faktiskt är intresserade och vill gå utbildningen.

Förut var det bara killar som var tvungna att göra testet och utbildningen. Nu är det både tjejer och killar som testas och väljas ut. Men bara en fjärdedel av ungdomarna som Försvarsmakten testar nu är tjejer.

En av tjejerna är Emma Petersson från Färjestaden på Öland. Hon säger att hon alltid har velat gå utbildningen hos Försvarsmakten. Hon tror att hon kommer att lära sig mycket. Hon gör hellre det än att åka ut på en resa efter gymnasiet, säger hon.

– Jag har alltid känt att det är någonting som jag faktiskt har velat göra. Hellre göra det och känna att jag kanske lär mig någonting, än att kanske åka ut och resa första året, säger Emma Petersson.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".