Post ligger på hallmattan nedanför brevinkastet.
Man anmäler sin nya adress för att posten ska komma till rätt plats. Foto: Jessica Gow/TT

Polisen varnar för falska webbsidor för adressändring

1:59 min

Polisen varnar för webbsidor som lurar personer som ska ändra sin adress. Brottslingar använder webbsidorna för att stjäla personnummer.

När man flyttar till en ny bostad ska man ändra sin adress. Man anmäler sin nya adress till "Svensk adressändring". De flest gör detta på en webbsida.

Men det finns flera falska webbsidor som försöker lura personer som ska ändra adress. Det kostar pengar att ändra sin adress på de sidorna. Men det ska det inte göra. Det är gratis att ändra sin adress i Sverige.

Brottslingar använder de falska webbsidorna för att stjäla andra människors personnummer. Jan Olsson jobbar på Polisen. Han säger att brottslingarna vill använda personnumret för att låtsas vara någon annan och göra brott. De kan till exempel köpa dyra saker eller låna pengar med en annan persons identitet.

– De begår bedrägerier med en annan människas personnummer. Det är ju det som är huvudsyftet. Att komma över andra personers identiteter, säger 

De falska webbsidorna kan vara väldigt lika den riktiga webbsidan. De heter nästan samma sak. Det är viktigt att man tittar noga så att man vet att man är på rätt webbsida.

Den riktiga webbsidan heter adressändring.se. Det är gratis att ändra sin adress på den sidan.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".