Paolo Macchiarini och en skylt utanför Karolinska Institutet.
Läkaren Paolo Macchiarini arbetade på Karolinska institutet och på Karolinska sjukhuset. Foto: Lorenzo Galassi & Fredrik Sandberg/TT

Det blir ingen rättegång mot läkaren Macchiarini

2:39 min

Det blir ingen rättegång mot läkaren Paolo Macchiarini. Flera personer dog efter att han hade opererat dem. Men åklagare säger att de inte kan bevisa att det var Paolo Macchiarinis fel att de dog.

Paolo Macchiarini är en kirurg från Italien. Han arbetade i Stockholm, på universitetet Karolinska institutet och på Karolinska sjukhuset.

Paolo Macchiarini opererade människors strupar på ett nytt sätt. Det var en del av hans forskning. Han opererade in luftstrupar av plast på tre sjuka personer. Men det fungerade inte så bra. Alla tre personer dog senare.

Andra läkare hade varnat för att operationerna inte var säkra. Metoden hade inte testats tillräckligt noga. Men Macchiarini opererade ändå.

Paolo Macchiarinis operationer blev en skandal. Han fick sluta på sitt jobb. Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset fick också mycket kritik för att Paolo Macchiarini kunde göra de här operationerna. Flera chefer har tvingats sluta på sina jobb.

Paolo Macchiarini blev misstänkt för brott. Polis och åklagare har förhört Macchiarini och undersökt operationerna. Idag berättade åklagaren att det inte blir en rättegång mot Macchiarini.

Åklagaren säger att Paolo Macchiarini gjorde flera saker som var farliga för patienterna. Han borde ha varit mer försiktig. Men det går inte att bevisa att Paolo Macchiarini gjorde något brott, säger åklagaren. De kan inte bevisa att patienterna skulle ha överlevt om de operererades på ett annat sätt.

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".