Polisens högste chef Dan Eliasson.
Polisens högsta chef Dan Eliasson. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Polisens chef gjorde inget brott

2:01 min

Polisens högsta chef Dan Eliasson har brutit mot reglerna. Men han har inte har gjort något brott. Det säger en åklagare.

Vi har tidigare berättat att Polisens högsta chef Dan Eliasson bestämde att ett privat företag får arbeta med ett av polisens datorsystem.

En del av informationen i datorsystemet är hemlig. Om informationen sprids till fel personer kan det vara farligt för Sverige. Därför finns det regler för hur informationen ska skickas mellan polisen och företaget. Försvarsmakten måste godkänna hur informationen skickas.

Men för två år sedan bestämde polisens chef Dan Eliasson att man skulle skicka information på ett nytt sätt. Det hade Försvarsmakten inte godkänt. Men Dan Eliasson säger att det är säkert ändå och att ingen hemlig information har spridits. Han tycker inte att han har brutit mot reglerna.

Nu har åklagaren Anders Jakobsson undersökt det som hände. Han säger att polischefen Dan Eliasson bröt mot reglerna. Han hade inte rätt att göra som han gjorde.

Men åklagaren säger att Dan Eliasson inte har gjort ett brott. Ingen hemlig information har spridits och därför är det inget brott.

Nu ska åklagaren och polisen inte undersöka det här mer.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".