Ulf Kristersson på Mioderaternas stämma 2017.
Partiledaren Ulf Kristersson talar på Moderaternas möte. Foto: Kicki Nilsson/TT

Moderaterna vill ha en hårdare asylpolitik

2:33 min

Partiet Moderaterna vill att det ska bli svårare att söka asyl och stanna i Sverige. De har ändrat sin politik på ett möte i helgen.

Partiet Moderaterna hade sin stämma i helgen. Det är ett möte som partiet har varje år för att bestämma partiets politik. Och på mötet bestämde partiet om flera hårdare regler för personer som söker asyl. Till exempel att uppehållstillstånd ska vara tillfälliga och att asylsökande måste jobba och försörja sig för att få permanent uppehållstillstånd.

Moderaterna vill ha fler kontroller och straff för de personer som stannar illegalt i Sverige när de fått avslag. Fler som stannar illegalt ska kunna sättas i förvar.

I framtiden vill Moderaterna att det ska vara omöjligt att söka asyl i EU. De vill att EU bara ska bara ta emot kvotflyktingar, som måste söka asyl utanför EU. Partiet har tagit en ny väg tillbaka till en hårdare asylpolitik. På flera sätt har politiken ändrats till vad partiet tyckte före 2000-talet. Innan Fredrik Reinfeldt blev partiledare 2003 och gjorde om partiet till de "nya" Moderaterna. De "nya" Moderaterna hade en mer öppen flyktingpolitik och Fredrik Reinfeldt sade att svenskarna skulle öppna sina hjärtan för flyktingarna.

Då gick det väldigt bra för Moderaterna. Partiet styrde Sverige i regeringen och Fredrik Reinfeldt var statsminister. Men det var före 2015 när det kom många flyktingar till Sverige och EU. Efter det har Moderaterna velat att det ska bli svårare att söka asyl i Sverige. Men ändå är det färre och färre som vill rösta på Moderaterna och partiet är i en kris.

Ulf Kristersson är Moderaternas nya partiledare. Han har sagt att partiet nu kan ta bort det "nya" från namnet och bara heta Moderaterna igen.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".